Pijpenmerken § 4

Zenith, firma P.J. van der Want Az.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Zenith begint in 1749 wanneer Pieter van der Want zijn meesterproef als pijpenmaker voor het Goudse pijpenmakersgilde aflegt. Daarmee start een lijn van pijpenfabrikanten die van vader op zoon acht generaties zal bestaan. Vanaf de jaren 1950 is de Zenith pijpenfabriek de oudste nog functionerende pijpenfabriek ter wereld; de firma Chacom uit Saint-Claude staat met het stichtingsjaar 1780 op de tweede plaats.

Nadat meer dan anderhalve eeuw uitsluitend kleipijpen zijn geperst, gaat de fabriek in Gouda over op een nieuwe productiewijze. In plaats van het persen van pijpen in metalen persvormen worden deze pijpen gemaakt door vloeibare klei in gipsen mallen te gieten. De gebakken pijp wordt vervolgens met een glazuurlaag overdekt die deze een mooi strak en glanzend uiterlijk geeft. Het glazuur zorgt ook voor de benodigde stevigheid.

Dankzij de porositeit van de keramiek roken de pijpen van Zenith aangenaam en koel. In de jaren 1920 wordt het product nog verder geperfectioneerd. Dan introduceert men het zogenaamde "hollow bowl system". De pijpenkop wordt voorzien van een binnenketel met een holle ruimte tussen beide wanden. In deze ruimte kan de rook circuleren, afkoelen en ondertussen haar vocht aan de keramiek afstaan. Dankzij dit koelsysteem wordt de Zenithpijp al gauw de ultieme droogroker.

Kenmerken

De Zenith pijp bestaat in verschillende uitvoeringen en ontwerpen. De meest eenvoudige is de doorroker, de enkelwandige pijp voorzien van een eenvoudige rechte steel met zwart vulcaniet mondstuk. Vanaf haar introductie kort na 1900 is zij bij miljoenen rokers populair geworden. Na een tijdje roken verschijnt op de pijp een plaatje, dat zich aftekent tegen de donker wordende pijpenkop. Vandaar dat de doorroker ook wel als mystery pipe bekend staat.

De meest bekende serie is de "Old Mokum". De modellen kwamen vanaf het begin van de jaren 1970 tot stand, zijn modern van vormgeving en volledig anders dan alle bruyèrehouten pijpen. De pijpen van de Old Mokum serie zijn met een zwart rubberen mondstuk gemonteerd. Het model Amsterdam is het grootste en geeft de beste koeling. De kleinste versie heet Manhattan en heeft een bijna tijdloze maar toch zeer moderne vormgeving, Vooral jongere rokers kiezen voor dit model. Gematigder zijn de kalebas die onder de naam Londen bekend is geworden en verder is er een model met een hielvorm.

Luxer zijn de modellen uit de serie "Black Magic", die luisteren naar mysterieuze namen als Karachi en Bombay. Zij worden gekenmerkt door een eigen bolvormig model en een sportieve steel. Hun standaard afwerking is zwart, maar voor de liefhebber zijn zij ook in blauw en in wit verkrijgbaar. Wanneer de pijpenkop niet rond is maar gefacetteerd spreken we van facet. Hun vormgeving is wat subtieler, maar de prijs ligt ook iets hoger.

De "Gouda classic" serie toont modellen direct aan de klassieke bruyère pijp gerelateerd. Hierin worden rechte en gebogen modellen geleverd, zowel met de bekende billiard ketel als met een Dublin model, De montage van een verguld metalen busje maakt deze pijp bijzonder chique.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Als enige pijpen- en tabakswinkel in Nederland voert Amsterdam Pipe Shop het complete assortiment van de Zenith. De prijzen variëren van € 40 voor de enkelwandige doorrokers tot € 85-145 voor de confortabele dubbelwandige pijpen. In die prijsklasse biedt de Zenith pijp een unieke rookervaring want klei is bij uitstek het materiaal waarin de tabaksmaak het zuiverst tot zijn recht komt. De gebakken klei is bij uitstek vuurvast en volkomen neutraal en smaakloos. Daarnaast biedt het unieke holwandige systeem een garantie voor droog en dus smaakvol roken..

Deze kwaliteit in combinatie met de gunstige prijs maakt dat een Zenith pijp een goede keuze is. Het is vooral de behoudende instelling van de pijproker waardoor hij een bruèyre pijp niet snel voor een Zenith verruilt.

Naast de hierbij afgebeelde modellen heeft Amsterdam Pipe Shop ook talloze gekleurde Zenith pijpen in het assortiment. Daartoe behoren pijpen met de modellen Bombay, Karachi, maar ook modellen als de Duke. Tenslotte zijn er nog de modellen voorzien van een delftsblauwe beschildering. Vooral voor de Amerikaanse roker hebben deze pijpen de ultieme uitstraling.

Logo van de pijpenfabriek Zenith Van der Want, gesticht in 1749 in Gouda, Het populaire model Amsterdam met de royale tussenruimte voor optimaal droog roken. Zenith, Gouda, Holland,
Bijsluiter van de Zenith tabakspijp, trots het jaar 1749 van stichting van de fabriek tonend als bewijs voor een roemruchte historie van negen generaties. De calebasvorm, een handzame pijp met een gemiddeld iets kleinere ketel, Zenith. Gouda, Holland,
Een model geinspireerd op de kleipijp met een hielvorm onderaan de ketel. Zenith, Gouda, Holland,
De populaire Manhattan, een lichtgewicht pijp met sportieve montage, vooral een pijp voor de jeugdige roker. Zenith, Gouda, Holland,
Een eigentijdse interpretatie van de buldog, opnieuw een lichtgewicht pijp. Zenith, Gouda, Holland,
De serie Old Mokum is de meest populaire, de pijpen zijn wit bij aanschaf en kleuren in de loop van het gebruik tot diep donkerbruin toe.
Een sterk gebogen model met traditionele ketel maar vlotte moderne opgaande steel. Zenith, Gouda, Holland,
Model bekend onder de naam Duke, vooral populair bij rokers als comfortabele leespijp. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Uitleg over het holwandige systeem van de Zenith, dat in 1923 in Gouda werd gepatenteerd.
Gewild model uit de serie Black Magic hier met het model Bombay voorzien van ee verguld metalen busje. Zenith, Gouda, the Netherlands.
De sportieve Bombay met rode streamlines aan weerszijden van de ketel. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Een wijde lage ketelvorm bekend onder de naam Baghdad, de untieme lichtgewicht pijp. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Het Baghdad model uit de serie Black magic. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Voor de Amerikaanse markt zijn Zenith pijpen verkrijgbaar met een oorspronkelijke beschildering in Delftsblauw.
Uit de serie Magic de meest populaire gebogen versie met de relatief kleine ketel bekend als Karachi. Zenith, Gouda, the Netherlands.
De achtzijdige ketel met het Bombay model, een moderne aanpassing van een klassieke bestseller. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Dezelfde octagonale Bombay vorm met blauw glazuur. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Uit de klassieke serie het standaard model met billiard ketel en een rechte steel. Zenith, Gouda, the Netherlands. Comfortabel om in de hand te houden deze Istanbul octo met een lage, tamelijk wijde ketel. Zenith, Gouda, the Netherlands.
De gedistingeerde rode versie van de octo Bombay. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Het klassieke gebogen model dat sterke overeenkomst vertoont met de traditionele meerschuim pijp. Zenith, Gouda, the Netherlands.
De gebogen achtkante magic in Bordeauxrode kleur. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Een speciaal achtzijdig ontwerp met een ronde ketelopening. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Het vignet van de Old Mokum serie, de meest bekende ontwerplijn van de pijpenfabriek Zenith uit Gouda, gesticht in 1749.
De meest kenmerkende gebogen pijp uit de black magic serie voorzien van een gouden bandje. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Een bijzonder en stoer model bekend onder de naam Dublin met een forse ketelinhoud, een verguld busje ronde de steel. Zenith, Gouda, the Netherlands.
De Kabul, een octagonale ketel met een hoge vorm hier in de witte uitvoering. Zenith, Gouda, the Netherlands.
De eerste octo door de Zenith ontworpen zowel in blauw als in wit leverbaar. Zenith, Gouda, the Netherlands. De grootste versie uit de octo serie, de Rangoon in witte uitvoering. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Uit de populaire kerstpijpen serie, gelimiteerde oplages, zijn nog exemplaren verkrijgbaar. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Pijp met een hoge ketel en veel koelruimte, het model heet Kabul, hier in de zwarte uitvoering. Zenith, Gouda, the Netherlands.
De octro ook gemaakt in een blauwe en een zwarte uitvoering. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Geen kenmerkender Hollands model in Delfts blauw met landschap dan deze pijp. Zenith, Gouda, the Netherlands.
Folder met aanwijzingen voor het gebruik van de holwandige Zenith pjipen.

< back
/a>
<< home

Amsterdam Pipe Shop
de best gesorteerde pijpenwinkel in Nederland

klik hier voor
adres